Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 januari 2022
Voeding en supplementen tegen corona- en griepvirussen
| 19/01/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Voeding en supplementen tegen corona- en griepvirussen Mensen die zich willen beschermen tegen griep en covid-19 kunnen met de juiste voedingskeuzes en enkele supplementen veel ellende voorkomen.
Zorg voor een goede immuniteit: gezonde voeding, een goede darmflora (probiotica) en voldoende beweging.
Dagelijks vitamine D en de mineralen selenium en zink boosten de weerstand en bieden bescherming tegen infecties.
Verder ook Vitamine A (slijmvliezen), Vitamine B -complex (immuunsysteem) en vitamine E (antioxidant).
Een hoge dosis vitamine C (3 gram, verdeeld over de dag) is bewezen virusdodend bij respiratoire infecties.

Ook ijzer en knoflook zijn efficiënt tegen griep en verkoudheid.
Andere fytonutriënten die beschermen tegen COVID-19 zijn spirulina, resveratrol, berberine, curcumine, quercetine, echinacea,…
Vette vis zoals zalm, sardientjes of witte tonijn (in blik of vers) bevatten de reeds veel beschreven omega-3 vetzuren DHA (Docosahexaeenzuur) en EPA (Eicosapentaeenzuur). Die zorgen er voor dat de bewuste T 'killer' cellen in het lichaam worden vermenigvuldigd. T-cellen doden griep- en coroanavirussen. Ook gewone verkoudheden worden veroorzaakt door coroanavirussen (rhinovirus) en beschermt dus tegen Covid19.
Van vlierbesextract/siroop werd overvloedig de griep(corona)virusdodende capaciteit wetenschappelijk aangetoond. Ook immuniteitsstimulerend en antiviraal zijn: propolis en honing en sommige etherische oliën (Ravensara, Eucalyptus, Thym).

Afweerverhogende voedingsstoffen
De immuniteit verhogende eigenschappen van vitamine C

Meer lezen:
Dossier Covid-19
Hoe je weerstand verhogen? (2)
Wat is de effectiviteit van C19-vaccinaties?
Covid-19 een risico voor gezonde kinderen?

Bronnen:
New Clinical Trial Shows Why Vitamin D Matters in Covid-19.
https://medium.com/microbial-instincts/new-clinical-trial-shows-why-vitamin-d-matters-in-covid-19-859fef455022
Richardson DP, Lovegrove JA. Nutritional status of micronutrients as a possible and modifiable risk factor for COVID-19: a UK perspective. Br J Nutr 2020 Aug 20;1-27.
DiNicolantonio JJ, McCartya MF. Nutraceuticals have potential for boosting the type 1 interferon response to RNA viruses including influenza and coronavirus. Prog Cardiovasc Dis. 2020 Feb 12 Epub ahead of print. doi: 10.1016/j.pcad.2020.02.007
Horne JR, Vohl MC. Biological plausibility for interactions between dietary fat, resveratrol, ACE2, and SARS-CoV illness severity. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2020 May 1;318(5):E830-E833.
Wahedi HM, Ahmad S, Abbasi SW. Stilbene-based natural compounds as promising drug candidates against COVID-19. J Biomol Struct Dyn. 2020 May 12:1-10.
Marinella MA. Indomethacin and resveratrol as potential treatment adjuncts for SARS-CoV-2/COVID-19. Int J Clin Pract. 2020 May 15:e13535.
Mönkemüller K et al. COVID-19, coronavirus, SARS-CoV-2 and the small bowel. Rev Esp Enferm Dig. 2020 May;112(5):383-388.
Mak JWY et al. Probiotics and COVID-19: one size does not fit all. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2020 Apr 25 doi: 10.1016/S2468-1253(20)30122-9 [Epub ahead of print]
Gonzalez MJ, Berdiel MJ, Duconge J. High dose vitamin C and influenza: A case report. J Orthomol Med. June, 2018, 33(3). https://isom.ca/article/high-dose-vitamin-c-influenza-case-report.
Porter RS, Bode RF. A Review of the Antiviral Properties of Black Elder (Sambucus nigra L.) Products. Phytother Res. 2017 Apr;31(4):533-554.
Nys M. Antivirale effecten van etherische oliën. AT&A 2015; 2:3-4.

 

lijn