Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 maart 2021
Voldoende Omega-3 beschermt tegen COVID-19-verwikkelingen
| 01/03/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Voldoende Omega-3 beschermt tegen COVID-19-verwikkelingen Alhoewel overtuigend aangetoond is dat een goed Omega-3-niveau beschermend is voor alle ontstekings- én infectieziekten, duurde het vrij lang vooraleer er studies over de impact bij COVID-19 verschenen. Pas recent verscheen er een overzichtsstudie die de preventieve voordelen van een goede Omega-3-status tegen COVID-19-verwikkelingen op een rijtje zette: anti-inflammatoir, immuunmodulerend en zelfs mogelijks antivirale effecten. Dit bevestigt de resultaten van enkele andere studies.

Een recente pilootstudie (nog in preprint) brengt nog overtuigender bewijs: bij 100 COVID-patiënten werd de Omega-3-status gemeten via de Omega-3 index. Uit de studie bleek een omgekeerde relatie van de Omega-3 index met het overlijden van de COVID-patiënten:
Bij diegenen met de hoogste omega-3-status lag het overlijdensrisico 75% lager dan bij wie een lage Omega-3 index had.
Anders gezegd: het relatieve overlijdensrisico ligt ongeveer 4 maal hoger voor diegenen met het laagste Omega-3-niveau, vergeleken met wie een goede Omega-3 index had.
Vooral Nederlanders hebben een schrikbarend lage Omega-3 inname.

De Omega-3 index is een gestandaardiseerde test die de verhouding Omega-3 meet in de celmembranen van rode bloedcellen. Voor een goede gezondheid moet dit minstens 8 % zijn.

Bescherm jezelf tegen COVID-19
Omega-3 essentieel tijdens zwangerschap

Meer lezen:
Dossier Covid-19
Sterke longen dankzij gezonde voeding
Omega-3 tegen inflammatie en chronische ziekten

Bronnen:
Asher A et al. Blood Omega-3 fatty acids and death from COVID-19: A pilot study. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.06.21249354v1
Hathaway D et al. Omega 3 Fatty Acids and COVID-19: A Comprehensive Review. Infect Chemother 2020 Dec;52(4):478-495.
Weill P et al. May omega-3 fatty acid dietary supplementation help reduce severe complications in Covid-19 patients? Biochimie 2020 Dec;179:275-280.
Chang JPC et al. Omega-3 fatty acids in the psychological and physiological resilience against COVID-19. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2020 Oct;161:102177.

 

lijn