Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Ondervindt u last van de luchtvervuiling?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 maart 2014
Waarom zou je algen eten?
| 14/03/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Waarom zou je algen eten? Al bijna honderd jaar krijgen algen wetenschappelijke aandacht vanwege hun voedingswaarde. Eerst dachten wetenschappers dat algen een algemene voedingsbron zouden worden wegens hun rijke proteïnegehalte. Spirulina en nostoc werden overigens al eeuwen gebruikt in Azië en Afrika.
Ondertussen is het proteïnegehalte niet meer het enige argument om hen als gezondheidsvoeding te bestempelen. Algen zijn rijk aan vitamines (B-vitaminen), mineralen (kalium, magnesium, ijzer en calcium) en carotenoïden (bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine, astaxanthine ...). Carotenoïden zijn een groep van antioxidanten die de ogen en de huid beschermen.

Algen zijn ook een bron van omega-3-vetzuren. Sommige algen zijn zo rijk aan omega-3-vetzuren dat er bedrijven zijn die omega-3 uit algen winnen.
Bekende algensoorten in supplementvorm verkrijgbaar zijn spirulina, chlorella, klamath-algen, dunaliella en haematococcus. Ze hebben allen specifieke eigenschappen.

Hoe gezonder eten?
Trage darmwerking: hoe voorkomen?
Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap

Lees ook:
Astaxanthine, superantioxidant
Spirulina waardevolle aanvulling
Zeewier, een bron van proteïnen

Bronnen:
Chacón-Lee TL, González-Mariño GE. Microalgae for 'healthy' foods - Possibilities and challenges. Compreh Rev Food Sci Food Safety. 2010; 9:655-75

 

lijn