Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Neemt u vitamine D tegen Covid-19?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 juli 2011
Waarom zou je algen gaan eten?
| 05/07/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Waarom zou je algen gaan eten? Al in de jaren veertig genieten algen wetenschappelijke aandacht vanwege hun voedingswaarde. Toen dachten wetenschappers dat algen een algemene voedingsbron zouden worden wegens hun rijke proteïnegehalte. Spirulina en nostoc werden overigens al eeuwen gebruikt in Azië en Afrika.
Ondertussen is het proteïnegehalte niet meer het enige argument om hen als gezondheidsvoeding te bestempelen. Algen zijn rijk aan vitamines (B-vitaminen), mineralen (kalium, magnesium, ijzer en calcium) en carotenoïden (bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine, astaxanthine ...). Carotenoïden zijn een groep van antioxidanten die de ogen en de huid beschermen.

Algen zijn ook een bron van omega-3-vetzuren. Sommige algen zijn zo rijk aan omega-3-vetzuren dat sommige bedrijven omega-3 uit algen opzuiveren.
Bekende algensoorten in supplementvorm verkrijgbaar zijn spirulina, chlorella, klamath-algen, dunaliella en haematococcus. Ze hebben allen specifieke eigenschappen.

Hoe bloedarmoede voorkomen?
Hoe vermoeidheid voorkomen?
Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap

Bronnen:
Chacón-Lee TL, González-Mariño GE. Microalgae for 'healthy' foods - Possibilities and challenges. Compreh Rev Food Sci Food Safety. 2010; 9:655-75

 

lijn