Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 februari 2015
Wanneer is men oud ?
| 03/02/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Wanneer is men oud ? Mensen worden pas oud als ze niet meer bereid zijn om hun hersenen te gebruiken om nieuwe dingen aan te leren. Onze hersenen zijn een van de meest wonderbaarlijke creaties van de natuur. De hersencellen zijn in staat om iedere seconde miljoenen stukjes informatie te ontvangen en die gemakkelijk een juiste plaats te geven in ons geheugen. De vooroordelen tegenover de ouder wordende mens zijn enorm.

In medische kringen stelt men immers vast dat – gemiddeld beschouwd – oudere mensen iets trager worden in hun reflexen om een bepaalde beweging uit te voeren. De meeste mannen en vrouwen hebben ook meer tijd nodig om beslissingen te nemen. Wetenschappers hebben echter ook ontdekt dat oudere mensen, die zich blijven interesseren in nieuwe zaken en ook bereid zijn om bij te leren, meer kennis te bieden hebben dan hun jongere soortgenoten. Hoe actiever de geest blijft op hoge leeftijd, hoe groter de parate kennis en intelligentie wordt. De hersenen van leergierige mensen blijven immers nieuwe hersencellen aanmaken.

Hoe voorkom je hersenveroudering ?

Meer lezen:
Mitochondriën en veroudering
Mensen verouderen snel door stress
Waarom verouderen onze hersenen ?

Bronnen:
Volz HP, Hehnke U, Hauke W.
Improvement in quality of life in the elderly. Results of a placebo-controlled study on the efficacy and tolerability of lecithin fluid in patients with impaired cognitive functions
MMW Fortschr Med. 04 12 9;146(Suppl 3-4):99-106

 

lijn