Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u gewrichtsklachten?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 augustus 2020
Wanneer kiezen voor biologisch?
| 24/08/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Wanneer kiezen voor biologisch? Een aantal groenten en fruit wordt intensiever behandeld met pesticiden dan andere. Volgens de Amerikaanse voedingsdeskundige Mary Eve Brown zijn perziken, appels, paprika's, selder, nectarines, aardbeien, kersen, peren, druiven, spinazie, sla en aardappelen de 'dirty dozen': voedsel die veel residu's van pesticiden bevatten.

In hoeverre dit voor de Belgische en Nederlandse markt ook geldt, is nog maar de vraag. Wel is er een vuistregel die je een idee kan geven: groenten en fruit met een dikke schil zijn beter in staat pesticiden af te weren. Niet-biologisch vlees, eieren en zuivel mijd je best omwille van de aanwezigheid van hormonen en antibiotica.
En natuurlijk kies je ook om ecologische redenen voor biologisch voedsel.

Hoe gezonder eten?
Kinderen en vitaminen

Meer lezen:
Biologisch ook beter?
Moeten we lokale groenten verkiezen?
Minder gif in je lichaam met biologische voeding

Bronnen:
Wasta Vanessa. Do organic foods help breast cancer patients? Johns Hopkins Medicine. 21 11 13
Reganold JP, Andrews PK, Reeve JR, Carpenter-Boggs L, Schadt CW, et al. (2010) Fruit and Soil Quality of Organic and Conventional Strawberry Agroecosystems. PLoS ONE 5(9): e12346. doi:10.1371/journal.pone.0012346
Joel Forman, Janet Silverstein, Committee On Nutrition and Council On Environmental Health. Organic Foods: Health and Environmental Advantages and Disadvantages. Pediatrics, 2012 DOI: 10.1542/peds.2012-2579

 

lijn