Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u een gezonde levenswijze?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 september 2012
Wat zijn luchtweginfecties?
| 17/09/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Wat zijn luchtweginfecties? De luchtwegen vormen de doorgang voor lucht tussen de buitenwereld en de kleine longblaasjes in de longen. In de longblaasjes wordt zuurstof opgenomen in het bloed en kooldioxide (een afvalstof) afgegeven.
De luchtwegen zijn verdeeld in 'bovenste' en 'lagere' luchtwegen. De bovenste luchtwegen bestaan uit neus, keel, bijholten, middenoor, stembanden en luchtpijp. De lagere luchtwegen bestaan uit de grote en kleinere luchtwegen (bronchiën), het longweefsel en de longblaasjes.

Luchtweginfecties komen zeer veel voor, vooral infecties van de bovenste luchtwegen. Rokers en mensen die dagelijks in het zeer drukke woon- werkverkeer rijden, hebben meer kans op luchtweginfecties en hebben vaak langer klachten dan niet-rokers of personen die het openbaar vervoer gebruiken..
Bovenste luchtweginfecties worden meestal door virussen veroorzaakt en hoeven niet behandeld te worden. Het gaat om neusverkoudheid, keelpijn, hoesten, middenoorontsteking en bijholteontsteking.
Lagere luchtweginfecties zijn vaak ernstiger. Dit zijn bijvoorbeeld acute bronchitis en longontsteking.

Hoe het risico op luchtweginfecties verkleinen?

Lees ook:
Een verkoudheid is altijd besmettelijk
Propolis, een natuurlijk antibioticum

Bronnen:
Elliott WJ, Izzo JL Jr.
Device-guided breathing to lower blood pressure: case report and clinical overview.
MedGenMed. 2006 Aug 1;8(3):23.

Isbaniah F, Wiyono WH et al. Echinacea purpurea along with zinc, selenium and vitamin C to alleviate exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease: results from a randomized controlled trial. Journal of clinical pharmacy and therapeutics. 2010; doi:10.1111/j.1365-2710.2010.01212.x

 

lijn