Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Ondervindt u last van de luchtvervuiling?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 juli 2010
Yoga voor een langer leven
| 26/07/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Yoga voor een langer leven Met het ouder worden vraagt een mens zich af of hij zijn levensenergie, zijn mentale fitheid, zijn seksuele potentie en zijn onafhankelijkheid nog lang zal behouden. Yoga en meditatie zijn gedurende een duizend jaar lange traditie uit deze bekommernis ontstaan.
Een heel simpele stelling illustreert dat. Gevoelens bepalen het ademritme en de diepte van de ademhaling. Het omgekeerde geldt ook: minstens 40% van de gevoelens staat onder invloed van het adempatroon.

Kijken we naar de klinische effecten van yogatechnieken, dan zien we krachtige antiverouderingseffecten: verbetering van het lipidenprofiel in het bloed, sterkere afweer, toename van antioxidanten en daling van het lactaat in het serum.
Soms gaat de medische kracht van yoga zover dat een goed begeleide yoga beter werkt bij ernstige depressie dan het antidepressivum imipramine!
Welke ademhalingstechniek je toepast - dat van de Indiërs, de Chinezen, de Noord-Amerikaanse Indianen of de Hawaïanen - maakt niet veel uit, zolang er een meditatief aspect aan verbonden is.

Multivitaminen zorgen voor een langer leven!
Hoe de ademhaling verbeteren tijdens de slaap?

Bronnen:
Brown RP, Gerbarg PL. Yoga Breathing, Meditation, and Longevity. Ann NY Acad Sci. 1172: 54-62 (2009)

 

lijn