Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u een gezonde levenswijze?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 maart 2012
Zal stevia onze gezondheid redden?
| 22/03/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Zal stevia onze gezondheid redden? Diabetes komt steeds vaker voor, in die mate zelfs dat men spreekt van een diabetesepidemie. In Amerka heeft 7% van de bevolking diabetes type 2; in Europa is dat nog maar 4%.
Een mogelijke oorzaak is de overmatige consumptie van suiker, een idee dat al bijna honderd jaar bestaat. Immers moesten we vroeger hard werken om onze energie uit voeding te bekomen, terwijl we vandaag geen voet meer moeten verzetten om aan een breed scala van zoetigheid te geraken.
De natuurlijke suikervervanger stevia kan ons hierbij helpen. In stevia zit een stof (stevioside) die 300 keer zoeter is dan suiker. Extracten van de blaadjes van stevia zijn 20 à 40 keer zoeter. Omdat stevia geen calorieën bevat, heeft het geen invloed op de bloedsuiker wat stevia bijzonder geschikt maakt als suikervervanger voor diabetici.

Stevioside is hittestabiel tot 200 °C. Een lekkere cake bakken met stevia blijft echter een uitdaging, omdat je maar enkele druppeltjes van stevia nodig hebt. Om je suikervrije cake smeuïg te maken, zul je een ander ingrediënt dan suiker moeten vinden...

Ouderdomsdiabetes : preventie
Hoe hou je diabetes onder controle

Bronnen:
Chen TH, Chen SC et al. Mechanism of the hypoglycemic effect of stevioside, a glycoside of Stevia rebaudiana. Planta Med. 2005 Feb;71(2):108-13

 

lijn