Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Kiest u voor: ...
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 juni 2020
Zeewier in de voeding beschermt tegen hartinfarct
| 18/06/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Zeewier in de voeding  beschermt tegen hartinfarct Het gebruik van zeewier in de keuken is hier nog niet goed ingeburgerd. Nochtans is het een gezonde en zeer rijke voedingsbron, die bijvoorbeeld in Japan overvloedig wordt gebruikt. Zeewier bevat zowat de meeste mineralen, vitamines, oplosbare vezels en flavonoïden van alle plantaardige voedingsmiddelen. Je kan het wat vergelijken met spirulina en chlorella, maar dit zijn zoetwateralgen. Zeewier bevat echter meer jodium, een micronutriënt dat nogal vaak tekort is in onze voeding.

Een grote Japanse studie (op bijna 100.000 mensen) onderzocht het effect van deze voedingsrijkdom op de frequentie van hart- en vaatziekten. Hieruit bleek dat dagelijkse consumptie van zeewier (tegenover geen zeewier in de voeding) een significante bescherming gaf tegen cardiovasculaire ziekten (11-12% minder) en vooral tegen ischemische hartziekte (24% minder gevallen). Ischemische hartziekten, zoals hartinfarct, worden veroorzaakt door zuurstoftekort, meestal door onvoldoende bloed/zuurstoftoevoer via de kransslagaders.
Tegen beroerte werd geen bescherming gedetecteerd.

Hoe gezonder eten?
Hartproblemen voorkomen

Meer lezen:
Waarom zou je algen eten?
Hoe beschermen tegen Borrelia?
Nog steeds jodiumtekorten in Europa

Bronnen:
Murai U, Yamagishi K, Sata M, Kokubo Y et al. Seaweed intake and risk of cardiovascular disease: the Japan Public Health Center-based Prospective (JPHC) Study. Am J Clin Nutr. 2019 Dec 1;110(6):1449-1455

 

lijn