ABC Gezondheid

Chronische enkelgewrichtspijn

Chronische enkelgewrichtspijn De enkel is een gewricht dat tijdens het staan en het lopen het hele lichaamsgewicht draagt. Chronische klachten aan het enkelgewricht kunnen worden veroorzaakt door bepaalde ziekten als reuma, maar in de meeste gevallen zijn het de enkelbanden die zijn aangetast. Ook bij reumatische klachten geven beschadigde enkelbanden onstabiliteit van de enkel. Hierdoor komen er meer krachten op de enkelbanden, hetgeen weer meer pijn veroorzaakt en een grotere slijtage van het enkelgewricht.
Onstabiliteit van het enkelgewricht is een belangrijke oorzaak van de chronische problemen. Het kan tijdens het bewegen bijvoorbeeld resulteren in meer slijtage aan het kraakbeen dat bewegingen in het gewricht soepel moet laten verlopen.

Sommige mensen houden voor een heel lange tijd een 'zwakke' enkel, die bij het minste of geringste opnieuw beschadigd raakt. Een belangrijke factor in het genezingsbeloop van een beschadigde enkel is de 'behandelingtrouw'. Een beschadigd enkelgewricht dat u te snel weer gaat belasten - bijvoorbeeld door ermee te sporten - krijgt te weinig tijd om voldoende te genezen. Dit kan tot gevolg hebben dat de gewrichtsbanden niet de gelegenheid krijgen om de juiste stevigheid te krijgen. Het resultaat is dan 'uitgerekte' enkelbanden.