ABC Gezondheid

Haarschilfertjes

Haarschilfertjes Witte schilfertjes in het haar zijn afkomstig van een schimmelaandoening op de hoofdhuid. Mannen hebben veel meer de neiging om hoofdroos te ontwikkelen dan vrouwen. Dit komt omdat de man van nature uit veel meer sebum produceert dan de vrouw. Sebum wordt ook talgvet genoemd. Het is het vet dat op de huid wordt vrijgegeven door de talgkliertjes.
Men maakt een onderscheid tussen twee soorten haarschilfers:
Er zijn de droge haarschilfers die ontstaan door een te snelle ontwikkeling van nieuwe hoofdhuidcellen. De nieuwe cellen krijgen de tijd niet de dode exemplaren netjes op te ruimen. De droge haarschilfers kunnen zeer gemakkelijk verwijderd worden.
Verder zijn er ook de vette haarschilfers. Deze ontstaan door een teveel aan talgproductie op de hoofdhuid. Deze vorm van schilfers is meestal terug te vinden bij mensen met vettig haar. Men herkent ze gemakkelijk omdat ze geel zijn van kleur en werkelijk aan de hoofdhuid kleven.

Personen die last hebben van schilfertjes kunnen de aspirinetest uitproberen. De aspirine is immers de grote vijand van de haarschilfers. Laat 5 aspirinen oplossen in een kom met lauw water. Giet het mengsel op de hoofdhuid, masseer de aspirinevloeistof goed over de hele schedel en spoel het haar daarna grondig met koud water.