ABC Gezondheid

Hoe behandel je schaaf- en snijwonden ?

Hoe behandel je schaaf- en snijwonden ? Snijwonden

Indien je een snijwonde hebt is het van cruciaal belang de kwetsuur en de omliggende huid proper en steriel te houden. Dat lijkt eenvoudiger dan het is omdat er op de huid bijna altijd bacteriƫn aanwezig zijn. Vraag daarom raad aan uw apotheker. Hij levert altijd steriele middelen af die er voor zorgen dat bacteriƫn geen kans krijgen om een infectie te veroorzaken.
Het is ook belangrijk om de bloeding te stoppen door met een steriel verband een gelijkmatige druk uit te oefenen op de snijwonde zonder evenwel de bloedcirculatie te blokkeren. Hou de druk op de wonde gedurende enkele minuten vol en kijk niet iedere dertig seconden of de bloeding afneemt, dit belemmert de genezing. Indien het bloeden te lang duurt (15 minuten of meer) is het raadzaam een arts te raadplegen. Blijf gedurende die tijd wel druk uitoefenen op de snijwonde.

Schaafwonden

In tegenstelling tot snijwonden zijn schaafwonden veel minder diep. Ze kunnen echter wel pijnlijker zijn, vooral als de huid over een grotere oppervlakte is beschadigd. Het belangrijkste bij een schaafwonde is het schoonmaken van de kwetsuur. Schaafwonden moeten gedurende het genezingsproces regelmatig gecontroleerd worden en zonodig opnieuw ontsmet worden. Het is immers belangrijk dat de schaafwonde geen harde, dikke korst krijgt. Indien dat wel gebeurt zal er langer een litteken zichtbaar blijven. Om dit te voorkomen kan men gedurende het genezingsproces een zalf met antibiotica gebruiken. Die zijn te koop in iedere apotheek. Mensen die allergisch zijn voor antibiotica kunnen ook andere ontsmettende en genezende producten kopen.