ABC Gezondheid

Ontsmetten, de beste garantie voor een degelijke kwetsuurbehandeling

Ontsmetten, de beste garantie voor een degelijke kwetsuurbehandeling Het is van cruciaal belang om iedere kwetsuur degelijk te ontsmetten, doet men dat niet dan is de infectiekans zeer groot.
De eerste handeling bij alle soorten wonden is de kwetsuur voorzichtig te reinigen met water en een neutrale zeep.
Vervolgens moet men altijd de kwetsuur ontsmetten met antiseptische medicatie die infecties geen kans geven en er voor zorgen dat er na de wondgenezing geen litteken ontstaat. In iedere apotheek bestaan er vele soorten ontsmettingsmiddelen.

Het meest bekende is zuurstofwater. Dat is een licht antiseptisch middel. Het vermindert de bloeding en heeft de zeer goede eigenschap dat het vuil uit de wonde helpt verwijderen. Producten op basis van zuurstofwater worden vandaag onder verschillende vormen gebruikt op sportvelden. Voetballers die vallen en schaafwonden oplopen waar er vuil is in terecht gekomen, ontdekken in alle beschikbare vormen van zuurstofwater een ideale bondgenoot. Zuurstofwater verwijdert de infectiebedreigende stoffen uit de wonde en versnelt de genezing.
Eens de wonde verzorgd, is het beter ze in contact te laten met de lucht in plaats van ze te bedekken met een pleister of verband.