ABC Gezondheid

Bloedstolling: te dik of te dun

Bloedstolling: te dik of te dun Stolling van het bloed is nodig om wonden te dichten. Een tekort aan bloedstolling verhoogt het risico op gevaarlijke interne bloedingen. We spreken dan van te dun bloed.
Te dik bloed komt echter vaker voor. Bloedstolling is een belangrijk aspect in het complexe proces van aderverkalking. Gevaarlijk wordt het wanneer een plaque loskomt van de bloedvatwand en wanneer die de bloedtoevoer van bepaalde weefsels gaat afsnijden.

Een gezonde voeding helpt om bloed dun te houden. Kruiden zoals rozemarijn, peterselie en tijm verbeteren de bloedcirculatie. Ook vis, de koolgroenten en knoflook ontbreken niet op een bloedverdunnend menu. Groenten en fruit met een hoog salicylzuurgehalte werken bloedverdunnend. Aspirine is immers ook een salicylzuur dat voorgeschreven wordt als bloedverdunner.
Let wel op dat sommige voedingsmiddelen (cranberry, grapefruit) de werking van bloedverdunners versterken. Hartpatiƫnten en andere mensen die bloedverdunners nemen, moeten dus hun arts raadplegen.