ABC Gezondheid

Rust kalmeert overgevoelige darmen

Rust kalmeert overgevoelige darmen Darmen volgen het ritme van je levensstijl. Stress en een jachtig leven verstoren de regelmatigheid van de stoelgang. En mogelijk werkt het ook andersom: moeilijke darmen geven meer stress. Immers loop je de hele dag rond met 'last van je darmen' en dat wordt op den duur een sleur.
Wie heeft er geen last van zijn darmen als hij op reis gaat? Vaak ligt dat enkel aan de zenuwen en niet aan een of andere voedselbesmetting. Ook bij examenstress en plankenkoorts brengen veel mensen meer tijd door op het toilet.

Meditatie, mindfulness, goede nachtrust, regelmatigheid in het leven enz. maken je darmen dus minder prikkelbaar. Ook zijn er kruidenpreparaten die de darmen minder prikkelbaar maken.
Wetenschappers hebben hiervoor een verklaring. De darmen worden gestuurd door een eigen netwerk van zenuwcellen: de hersenen van de darmen. De 'darmhersenen' werken niet geheel onafhankelijk van de echte hersenen. Ervaren onze hersenen stress, dan ondervinden de darmen ook hier de gevolgen van.