ABC Gezondheid

Parkinson: Hoe het risico verkleinen?

Parkinson: Hoe het risico verkleinen? Officieel bestaat er geen primaire preventie tegen de ziekte van Parkinson. Wetenschappers, die milieufactoren aanhalen om de enorme stijging van het aantal Parkinsonpatiƫnten te verklaren, worden genegeerd. "De economische belangen lijken immers groter dan de gezondheid van de mens", schrijft professor Pritchard in een studie die uitgevoerd werd in opdracht van de universiteit van Southampton.

"Het aantal mensen dat lijdt aan hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en aandoeningen van de motorische zenuwen zijn in twintig jaar tijd in het westen enorm gestegen, hebben wetenschappers ontdekt. De alarmerende stijging, waaronder getallen over dementie zijn verdrievoudigd, worden in verband gebracht met verhoging van de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen, industriƫle uitstoot, huishoudelijk afval, uitlaatgassen en andere milieuverontreinigende stoffen, staat in een rapport in het tijdschrift Public Health.
Het moge duidelijk zijn dat additieven die aan onze voeding worden toegevoegd (allemaal goedgekeurde E-nummers] een grote rol spelen in de verhoging van de genoemde ziektegevallen", aldus Pritchard.

Preventief optreden tegen Parkinson betekent bijgevolg zoveel mogelijk E-nummers uit de voeding weren, zo weinig mogelijk in contact komen met chemische producten (verven en chemische haarkappersproducten), milieubewust leven, de dagelijkse files vermijden door het openbaar vervoer te nemen, voldoende bewegen in gezonde lucht (bos- en zeelucht) en voedingssupplementen gebruiken die de hersenfuncties beschermen (bijvoorbeeld ginkgo biloba).