ABC Gezondheid

Koninginnebrij

Koninginnebrij Koninginnenbrij (ook: koninginnengelei) is het secretieproduct van de honingbijen die de larven moeten voeden. Ook de bijenkoningin leeft uitsluitend van dit product. Koninginnenbrij bevat naast suiker en aminozuren ook vele mineralen en vitaminen.

Onderzoek toont vele medische eigenschappen aan. Koninginnenbrij stimuleert de hersenfuncties, wat goed is bij geheugenproblemen, vermoeidheid en angst. De Chinese geneeskunde gebruikt het bij diabetes om bloedsuiker te normaliseren. In koninginnenbrij hebben onderzoekers inderdaad een stof aangetroffen die hard lijkt op insuline, het hormoon dat de suikerspiegel in het bloed onder controle houdt.
Andere effecten zijn verlaging van de bloeddruk en toename van het aantal rode bloedcellen. Hierdoor werkt het tegen bloedarmoede en werkt het revitaliserend. Sporters gebruiken koninginnenbrij om de spierkracht te verhogen. Andere toepassingen zijn anorexie, chronische vermoeidheid, allergie, depressie, vruchtbaarheidsproblemen en kanker.