ABC Gezondheid

Isoflavonen

Isoflavonen Isoflavonen zijn een groep van flavonoïden met een bijzondere eigenschap: ze vertonen structurele gelijkenis met oestrogenen. Vandaar dat ze ook fyto-oestrogenen (= 'plantaardige oestrogenen') genoemd worden. In feite kennen we maar één echte voedingsbron van isoflavonen, namelijk soja. Europeanen eten relatief weinig sojaproducten, al is de consumptie de laatste jaren sterk gestegen. Aziaten zijn grote gebruikers van soja en mogelijk is dat de reden waarom ze minder getroffen worden door borstkanker. Een andere bron van isoflavonen is rode klaver, maar klaver wordt niet als zodanig gegeten. Ze zijn wel verkrijgbaar als supplement.
Andere fyto-oestrogenen (maar geen isoflavonen) zijn lignanen uit noten, zaden (lijnzaad, sesam) en bier (in mindere mate ook koffie en thee).

Supplementen met isoflavonen worden vooral door vrouwen met hormonale klachten genomen: opvliegers (hot flushes, vapeurs), premenstrueel syndroom en botontkalking. Isoflavonen hebben waarschijnlijk ook een gunstige invloed op hart- en vaatziekten.