ABC Gezondheid

Wat te doen bij lactose-intolerantie

Wat te doen bij lactose-intolerantie De meest logische aanpak is het mijden van melk en melkproducten. Bij gefermenteerde melkproducten (yoghurt, kazen) is de meeste lactose afgebroken, en deze geven dus minder of geen problemen. En er zijn natuurlijk ook veel plantaardige melkvervangers op de markt. Om voldoende eiwitten te nuttigen, zonder melk en lactose te drinken, zijn er dus wel alternatieve mogelijkheden. Al of niet gewenst/makkelijk.

Maar dan is er nog het overvloedig gebruik van melk(poeder) en lactose in bereide en industriële voeding. En dat is vaak erg moeilijk te mijden.
Lactose-intolerantie is er ook in verschillende gradaties: sommige mensen verdragen een kleine hoeveelheid lactose, anderen echt niets. En dat is moeilijk in onze Westerse wereld.
Een goede oplossing is dan suppletie van lactase-enzymen bij de maaltijden. Deze doen dan het werk waar de eigen spijsvertering tekort schiet, en dit kan veel ongemakken voorkomen. En deze reserve kan de levenskwaliteit en –gemak beduidend verbeteren.