ABC Gezondheid

Kokosvet

Kokosvet Over kokosvet er is heel wat controverse.
Vanaf 25°C is kokosvet vloeibaar en dus kokosolie. Het bevat zeer speciale, kortketige vetzuren, die gezond zijn voor darm en darmflora. Deze vetzuren worden anders gemetaboliseerd dan langere vetzuurketens. Ze zijn grotendeels verzadigd, hierdoor weinig onderhevig aan oxidatie en geschikt voor verhitting in de keuken. Bovendien bevat extra vierge kokosolie antioxidanten én vetzuren met sterke antimicrobiële eigenschappen (laurinezuur, 49%!), wat beschermt tegen virussen, bacteriën en schimmels (Candida).

Kokosolie wordt gewonnen uit ‘kopra’, het vruchtvlees van de kokosnoot, dat ongeveer 65% olie bevat. De verwerking kan op verschillende manieren gebeuren en bepaalt de gezondheidskwaliteiten van het eindproduct.
Persing van verse, natte kopra levert een ‘extra vierge’ olie/vet, met zachte kokossmaak. Kokosvet kan ook uit gedroogde kopra gestoomd worden, maar dit is sowieso een verhitting. Beide producten zijn wel biologisch.
Industrieel worden echter vaak ongewenste methoden gebruikt om een geur-/smaakloze olie te produceren. Dit levert een inferieur product op, zonder de gezondheidseffecten van biologische kokosolie. Omdat vele studies in de VS hiermee gedaan zijn, is dat ook de reden van de controverse hierover.