ABC Gezondheid

Hoe spierpijn voorkomen?

Hoe spierpijn voorkomen? Zorg bij sporten vooraf voor een goede opwarming van de spieren en bouw achteraf de bewegingen rustig af, zodat de spieren weer tot rust kunnen komen. Spierpijn is een waarschuwend signaal van het lichaam. Als u spierpijn voelt, is het van belang om na te gaan aan welke activiteit u die pijn te danken heeft. Kent u de oorzaak, dan weet u ook het middel om herhaling te voorkomen. Dat is belangrijker dan een toevlucht te zoeken in pijnstillende middelen zonder de spier de noodzakelijke rust te geven om te herstellen. Wegnemen van de pijn werkt forceren in de hand. Met voldoende rust gaat spierpijn binnen enkele dagen meestal vanzelf over.

Om de pijn te verlichten, kunt u de spieren warm houden door geregeld warme douches of baden te nemen, warme kleding te dragen of een infrarood lamp te gebruiken. Ook warmtepleisters zijn hiervoor geschikt. Warmtepleisters hebben echter als nadeel dat er een kans op huidirritatie aanwezig is, een warm bad heeft daarom de voorkeur. Het masseren van de spieren heeft alleen een gunstige invloed op spierpijn, wanneer dit op deskundige wijze gebeurt.

Andere degelijke opties zijn het gebruik van MSM, ofwel Methylsulfonylmethaan. Dit is organisch gebonden zwavel, een lichaamseigen stof. Zwavel is na kalk en fosfor het mineraal dat het meest in het lichaam aanwezig is. Het is van groot belang voor het goed functioneren van lichaamscellen. MSM bevordert de opname van voedingsstoffen in de lichaamscellen en de afvoer van afvalstoffen. Dat is belangrijk voor vermoeide spieren.
Ook Perskindol is een aanrader. Door de koude/warmte-werking verzacht en versoepelt Perskindol gevoelige spieren en gewrichten en stimuleert het een snel herstel.