ABC Gezondheid

Paddenstoelen een degelijke vleesvervanger

Paddenstoelen een degelijke vleesvervanger In vele voedingsdriehoeken vinden ze blijkbaar geen plaats voor de paddenstoelen. Het zijn geen planten noch dieren; wel behoren ze tot de gisten en schimmels. Een categorie werd daarmee over het hoofd gezien.

Paddenstoelen zijn inderdaad moeilijk te plaatsen. Ze zijn een goed alternatief voor vlees omdat ze een waardevolle bron zijn van proteïnen. Helemaal het vlees vervangen kunnen ze evenwel niet, zo zeggen voedingsdeskundigen, omdat vlees nog andere voedingsstoffen bevat die de paddenstoel niet heeft. Paddenstoelen zijn bovendien ze arm aan calorieën en rijk aan vitamines en mineralen. De weinige koolhydraten en vetten in paddenstoelen zijn van hoge kwaliteit.

Een eventueel nadeel is dat paddenstoelen geneigd zijn om zware metalen op te stapelen. Dit hangt natuurlijk af van de concentratie aan zware metalen die in de bodem aanwezig is. Kies daarom voor gekweekte paddenstoelen, omdat je van de zuiverheid van sommige (bos)bodems niet zeker bent.

Ontgiftig jezelf met de juiste voeding
De eenvoud van het leverreinigend diëet

Lees ook:
Darmen beschermen tegen toxines
Vegetariërs leven bijna tien jaar langer!
Wie kan extra vitamine B12 gebruiken?