ABC Gezondheid

Oppassen voor herfstdepressie

Oppassen voor herfstdepressie Met het naderen van de winter dreigen er - door gebrek aan zonlicht - terug duizenden mensen slachtoffer te worden van seizoensgebonden depressies. Het pessimistisch ingestelde humeur heeft te maken met de kortere dagen. Lichttherapie (zie foto) is een optie. De laatste jaren hebben wetenschappers het ook meer en meer over het gebruik van omega-3 supplementen om dergelijke depressies te helpen behandelen. De seizoensdepressie treft vooral vrouwen (80% van de gevallen).

Artsen minimaliseren dikwijls de ernst van een depressie. Tot dit besluit kwamen onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Mensen die lijden aan chronische ziekten zoals artritis (ontstoken gewrichten), astma, diabetes of sommige hartproblemen, zijn vaak erger getroffen.
Het probleem ligt o.a. in het feit dat slechts 30 procent van de mensen met een depressie de juiste behandeling krijgen. Voor de onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie is het dan ook van primordiaal belang depressies zo snel mogelijk op te sporen en er een adequate behandeling voor op te starten.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Een goede slaaphygiƫne voor een goede slaap

Meer lezen:
Een voortreffelijk duo tegen depressie!
Hartklachten door gebrek aan zonlicht
Sint Janskruid, een natuurlijk antidepressivum zonder bijwerkingen