ABC Gezondheid

Omega-3 tegen inflammatie en chronische ziekten

Omega-3 tegen inflammatie en chronische ziekten Inflammatie of ontsteking, oxidatieve stress en ongecontroleerde celgroei (proliferatie) zijn sleutelkenmerken van chronische inflammatoire ziekten, zoals atherosclerose, hartziekten én kanker.
Omega 3-vetzuren hebben een anti-inflammatoire werking. Ze reguleren de ontstekingsprocessen, vooral het verloop en beëindigen ervan. Omega 6-vetten, en vooral verzadigde vetten, hebben een pro-inflammatoir effect. Doordat vooral omega 6-vetten gebruikt worden in de voedingsindustrie, hebben we er gewoon veel te veel van in de voeding, en dus in het lichaam.

Omega 3-vetzuren kunnen tegengewicht bieden tegen deze pro-inflammatoire effecten. Daardoor kunnen ze zowel ontstekingsziekten voorkomen, als therapeutisch ingezet worden om ontsteking en de gevolgen ervan te milderen. Dit geldt bijvoorbeeld voor hart- en vaatziekten, maar ook voor kanker. Ook kankerprocessen hebben een inflammatoire basis. En omega 3-vetten zijn daarom effectief als kankerpreventie. Maar ook bij de behandeling van kanker, zowel als adjuvant bij chemo/radiotherapie, als in secundaire preventie. Dit is o.a. aangetoond bij colorectale kanker.

Geef je hart de optimale bescherming!
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
Omega-3 herstelt na hartinfarct
Omega-3 kan je ook halen uit krill
Ziektepreventie is voor iedereen zeer winstgevend