ABC Gezondheid

Boost je weerstand met de juiste nutriënten

Boost je weerstand met de juiste nutriënten Een gezonde en gevarieerde voeding is natuurlijk de basis om uw weerstand te ondersteunen. Maar helaas schiet de moderne voeding vaak tekort in nutriënten die belangrijk zijn om de immuniteit te optimaliseren.
Zo zijn zink en selenium zeer belangrijk voor de eerstelijnsafweer tegen virale en bacteriële infecties: ze activeren de immuuncellen en verminderen het risico dat ziekteverwekkers een kans krijgen. Een voorbeeld: een goede zinkstatus vermindert bij ouderen het risico op pneumonie, verlaagt duur en ernst, antibioticagebruik én de mortaliteit. Selenium is (dosisafhankelijk) zelfs effectief tegen MRSA (ziekenhuisbacterie).

Maar ook antioxidanten zijn belangrijk, want immuuncellen doden indringers met vrije radicalen (ROS: reactive oxygen species). En die zijn hiervoor essentieel, maar ze moeten wel in bedwang gehouden worden, want anders veroorzaken ze schade en complicaties. Daarom is de combinatie met antioxidanten, zoals selenium (glutathion!) en vitamine A, vitamine B, vitamine C, vitamine E onmisbaar om de immuunreacties te ‘finetunen’, en zowel infecties als verwikkelingen te voorkomen.

Afweerverhogende voedingsstoffen
Weerstand verhogen bij kinderen

Meer lezen:
Oxidatieve stress
Verkoudheid sneller opgelost met zink
Hoe een verzwakt afweersysteem herkennen?