ABC Gezondheid

Havermout of eitjes als ontbijt?

Havermout of eitjes als ontbijt? Havermout wordt geassocieerd met een verlaging van LDL-cholesterol, én minder bloedsuiker-stijging na het ontbijt. Eieren werden lang gedemoniseerd omwille van hun ‘cholesterolinhoud’. Onderzoek heeft deze mythe al lang ontkracht: eieren zijn goed voor gezondheid én hart.
Een recent onderzoek onderzocht wat het voordeligst was voor diverse cardiovasculaire parameters: gezonde mensen consumeerde 4 weken lang 2 eitjes als ontbijt, of havermeel. En later werden de groepen omgedraaid.

Uit de resultaten bleek dat de eitjes zorgen voor een significante verhoging van choline en carotenoïden (vitamine A-groep) in het bloed, beide zijn belangrijke voedingscomponenten voor een goede gezondheid. Tevens bleek dat de cardiovasculaire biomarkers meer verbeterden bij de eitjesgroep, in vergelijking met het haverontbijt. Wat niet wil zeggen dat een ontbijt met haver ongezond is, tenminste als u bio-havermout gebruikt, want de gewone havermout is vaak verontreinigd met glyfosaat en zware metalen.
En het is minstens een reden voor afwisseling tussen havermout en eieren bij het ontbijt.

Hoe gezonder eten?
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
Cholesterol en eieren
Choline voor sterke botten
Waardoor ontstaat een hoog cholesterolgehalte?