ABC Gezondheid

Voldoende vitamine B12 belangrijk

Voldoende vitamine B12 belangrijk Vitamine B12 is onontbeerlijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en de groei en werking van de zenuwen. Tekorten aan B12 kunnen levensbedreigend zijn: het kan de oorzaak zijn van bloedarmoede en onomkeerbare zenuw- en hersenbeschadiging. B12 is ook nodig voor de opname van foliumzuur-B9.
Vroeger was vooral de kwaadaardige bloedziekte ‘pernicieuze anemie’ door B12-tekort bekend. Deficiëntie van vitamine B12 en vitamine D zijn ook gelinkt aan schildklierdysfuncties zoals Hashimoto en andere auto-immuunziektes.

B12 komt niet voor in planten, wel in vlees (lever), vis en gist. Het wordt ook aangemaakt door dikke darm-bacteriën, onder invloed van ‘intrinsieke factor’ die in de maag geproduceerd wordt. Maar dan heb je wel een goed werkende maag en darmflora nodig.
Tekorten kunnen het gevolg zijn van eenzijdige diëten, anorexia nervosa, maar ook maagoperaties en langdurig slikken van maagzuurremmers die de functies van het maagslijmvlies verstoren. Ook vegetariërs, veganisten en ouderen zijn risicopersonen.
In risicogevallen is suppletie aangewezen. (B-complex + apart B12)

Hoe bloedarmoede voorkomen?
Darmverzorgende tips

Meer lezen:
Risico's van maagzuurremmers
Algen, een bron van vitamine B12?
Wie heeft extra vitamine B12 nodig ?