ABC Gezondheid

Het Antigifcentrum slaat alarm

Het Antigifcentrum slaat alarm Het Belgisch Antigifcentrum is sedert 1963 dag en nacht bereikbaar om deskundig telefonisch advies te geven bij medische noodgevallen die te maken hebben met vergiftiging. Zij beheren tevens een uitgebreide informatiebank, en beschikken over eventuele antidota (=tegengiffen). Hun expertise varieert van natuurlijke en synthetische giffen, over huishoud- en industriële producten tot… geneesmiddelen. En daar knelt het schoentje: in 2017 ging bijna de helft van de 57.400 oproepen die ze kregen (46%) over acute vergiftiging met ‘geneesmiddelen’. Ondanks hun naam zijn deze allesbehalve onschuldig!

De meest voorkomende vergiftigingen zijn het gevolg van overdosering. Bij kinderen ging het vooral om koortsremmers en pijnstillers: kinderen zijn nu eenmaal geen volwassenen, en de toxische dosis wordt sneller overschreden. Ook met hoestsiropen en neusdruppels gebeuren vaak vergissingen. Bij volwassenen gebeuren vooral vergissingen/overdoseringen met antidepressiva, slaapmiddelen en pijnstillers, gevolgd door cardiovasculaire medicamenten.

Volg dus steeds goed de richtlijnen van arts of bijsluiter. Bij problemen: neem contact op met het Antigifcentrum (070 245 245), je huisarts of apotheker.

Ontgiftig jezelf met de juiste voeding
De eenvoud van het leverreinigend diëet

Meer lezen:
De lever is een ‘workaholic’!
Neveneffecten geneesmiddelen
Veel spoedopnames door medicatie