ABC Gezondheid

Voorkom maculadegeneratie met carotenoïden

Voorkom maculadegeneratie met carotenoïden Maculadegeneratie is een belangrijke oorzaak van blindheid en heeft een belangrijke weerslag op de levenskwaliteit.
Het menselijk oog is continu blootgesteld aan licht, en dit veroorzaakt oxidatieve stress. Vooral de kleurpigmenten van het netvlies zijn hier gevoelig voor. Het oog heeft daarvoor een efficiënt antioxidantsysteem, maar regelmatige aanvoer van de juiste antioxidanten en herstelmolecules zijn wel cruciaal om schade te voorkomen. En voor het oog zijn dat vooral de carotenoïden luteïne en zeaxanthine. Deze behoren tot de vitamine A-groep, net als betacaroteen. Ze hebben overigens meer functies in het oog, zoals het contrast en zuiver zicht verbeteren. De bescherming geldt ook tegen cataract en andere oogziekten zoals netvliesontstekingen (retinitis), netvliesloslating, diabetische retinopathie,…

Luteïne en zeaxanthine komen vooral voor in groene bladgroenten en oranje vruchten en bloemen. Veel groenten en fruit eten is dus de beste preventie van oogziekten. Maar er zijn ook specifieke supplementen om wat schade in te halen. En deze zijn overigens ook goed voor de hersenen.

Hoe onderdruk je oogontstekingen?
Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen

Meer lezen:
Oogproblemen
Korter leven door ongezonde voeding
Mediterraan dieet beschermt de ogen