ABC Gezondheid

Ondersteuning en meditatie helpen tegen kanker

Ondersteuning en meditatie helpen tegen kanker Kankerpatiënten leven langer, of kunnen zelfs genezen, als hun parasympatisch zenuwstelsel wordt gestimuleerd. Na dierproeven, is dit nu ook bewezen bij mensen.

De verklaring? Ons zenuwstelsel heeft twee systemen die elkaar in evenwicht houden. De ‘sympaticus’ staat voor activiteit, stress, de vecht/vluchtreflex, én ontsteking. Zijn tegenhanger, de ‘parasympaticus’, of ‘Vagus’, staat voor rust, ontspanning, én heeft een ontstekingsremmende activiteit. De Vagus speelt dus een belangrijke rol in drie processen met een basisrol bij kanker: oxidatieve stress, inflammatie en stress.
De conclusie is zelfs dat de activiteit van het parasympatisch zenuwstelsel een onafhankelijke factor is in de kankerprognose.

De Vagus wordt gestimuleerd door rust en ontspanning, maar ook meditatie, yoga, taichi én door medeleven en dankbaarheid. Sociale ondersteuning en medeleven vanuit de omgeving blijken dus cruciaal in het ziekteproces: minder angst, meer rust en geborgenheid.
Ook de zieke zelf kan veel doen: moed houden en positief blijven, sociaal contact, meditatie, yoga en dergelijke beoefenen…

Hoe ontstaat kanker?
Stressbeheersing is een manier van denken

Meer lezen:
Functionele geneeskunde
Yoga en meditatie reguleren inflammatie
Chronische inflammatie oorzaak van ziekten, niet cholesterol