ABC Gezondheid

Probiotica tegen antibiotica-diarree

Probiotica tegen antibiotica-diarree Een bijna onvermijdelijk gevolg van antibiotica is diarree. Dit komt doordat antibiotica niet alleen ziekmakende bacteriën in het lichaam aanvallen, maar bij passage in de darm ook de darmflora doden. En dit veroorzaakt meestal diarree. Pre- en probiotica zijn het beste middel om de darmflora weer snel op te bouwen. Maar vroeger werd aangeraden daar pas mee te beginnen na het stoppen van de antibiotica, omdat deze de goede bacteriën in de probiotica toch weer zouden doden. Verloren moeite dus?

Heel wat recente studies bevestigen dat dit toch niet klopt, vooral omdat tijdens de antibioticakuur ziekmakende microben én schimmels hun kans schoon zien om de darm te koloniseren. En dat gaat dan vaak om gevaarlijke beestjes, zoals Clostridium, die meestal zeer resistent is en óók diarree veroorzaakt.
Daarom wordt nu aangeraden altijd betrouwbare probiotica te gebruiken tijdens én na een antibioticakuur (innames afwisselen). Op basis van wetenschappelijke studies worden vooral Lactobacillus rhamnosus en boulardii aangeraden.

Hoe het gebruik van antibiotica vermijden?
Darmverzorgende tips

Meer lezen:
Vergeet nooit de probiotica
Lagere bloeddruk met probiotica
Blaasinfecties behandelen zonder antibiotica?