ABC Gezondheid

Carotenoïden beschermen hersenen, ook bij senioren

Carotenoïden beschermen hersenen, ook bij senioren Carotenoïden, de aan vitamine A verwante oranje fyto-kleurpigmenten beschermen niet alleen de ogen. Het zijn antioxidanten die ook sterk ontstekingsremmend zijn. Uit vroegere studies bleek ook al dat een voldoende carotenoïdenniveau een systemische anti-inflammatoire werking uitoefent in het hele lichaam, ook in de hersenen. Bovendien blijken ze de bloeddoorstroming in de hersenen te verbeteren.
Inflammatie en slechte doorbloeding in de hersenen zijn geassocieerd aan een reeks neurodegeneratieve hersenziekten, zoals dementie, de ziekte van Alzheimer, depressie,…

Een recente studie onderzocht de invloed van luteïne en zeaxanthine op de hersenfunctie bij ouderen (gemiddeld 72 jaar). Een groep kreeg supplement (12 mg/dag), de andere groep een placebo. Voor en na de interventie werden de cognitieve vaardigheden getest.
Hieruit bleek het carotenoïdensupplement het verlies aan cognitieve en leercapaciteit te verminderen, door een betere doorbloeding van de hersenen.
Het goede nieuws: het blijkt ook te helpen als je er pas op latere leeftijd mee begint.

Vasculaire dementie: Hoe risico beperken?
Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding

Meer lezen:
Westers dieet maakt ons dommer
Gezonde voeding houdt je geest scherp
Natuurlijke behandeling van Alzheimer