ABC Gezondheid

Veenbessen beschermen mond en mondflora

Veenbessen beschermen mond en mondflora ‘Periodontale’ inflammatie omvat een hele reeks ontstekingsziekten van mond en tandvlees die de ondersteunende structuren van de tanden, en zelfs het bot van het kaakbeen kunnen aantasten. Deze ontstekingen kunnen zeer resistent zijn, omdat de bacteriën zich organiseren in biofilms (= plaques) waarin ze relatief ‘veilig’ zijn en zich vaak organiseren met andere microben of schimmels tot zeer pathogene (=ziekmakende) ‘legers’.
Dit leidt tot verlies van tanden, soms zeer pijnlijke abcessen en botontsteking. Maar dit blijkt ook aan de basis te liggen van ‘systemische’ inflammatie en oorzaak te zijn van bijvoorbeeld hartziekten. De flora in de mond heeft ook invloed op vertering én de darmflora, die sterk het immuunsysteem beïnvloedt.

Preventie begint met een goede mondhygiëne en regelmatig plaqueverwijdering. Maar de sterk antibacteriële proanthocyanen uit veenbessen blijken ook heel effectief om de ziekmakende bacteriën in toom te houden, terwijl ze de goede bacteriën sparen. Bovendien blijkt de stof mannose uit cranberry herstel te bevorderen.

Hoe behandel je een slechte adem?
Tongschraper liquideert meer dan 300 bacteriën

Meer lezen:
Spijsverteringsaandoeningen
Darmflora en hart- en vaatziekten
Goede mondhygiëne voorkomt longinfecties