ABC Gezondheid

Olijfolie tegen auto-immuunziekten

Olijfolie tegen auto-immuunziekten Auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, multiple sclerose, ziekte van Crohn, ulceratieve colitis (chronische ontstekingsziekte van dikke darm), lupus, enz… zijn immuungemedieerde chronische ontstekingsziekten. De moderne geneeskunde heeft er weinig verhaal tegen, behalve cortisonen en immuunonderdrukkende medicijnen.

Er is steeds meer bewijs dat de regelmatige consumptie van olijfolie (extra vierge, ongeraffineerd) geassocieerd is met een lager risico op auto-immuunziektes. Net zoals dit het geval is bij andere degeneratieve ontstekingsziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.
De sterk bioactieve molecules (polyfenolen) in olijfolie blijken niet alleen ontstekingswerend, ze zouden ook de verstoorde immuunreacties reguleren. Hierdoor verlaagt het risico op ontsporing van het immuunsysteem. Raffinage verwijdert deze fytochemische componten, waardoor de olie op dit gebied waardeloos wordt.

Extra vierge olijfolie kan, dankzij zijn hoge gehalte aan bioactieve molecules, volgens de wetenschappers van deze studies beschouwd worden als nutraceutische en functionele voeding. Deze zijn overigens ook geconcentreerd beschikbaar als voedingssupplement.
Zij stellen dat olijfolie chronische laaggradige ontsteking, en dus vele verouderingsprocessen en –ziekten, kan moduleren. Ideaal als preventie dus.

Hoe gezonder eten?
Afweerverhogende voedingsstoffen

Meer lezen:
Olijfolie beschermend tegen Alzheimer
Speciale vetzuren tegen de ziekte van Crohn
Polyfenolen bieden bescherming cardiovasculair