ABC Gezondheid

Teveel schermen…

Teveel schermen… Niet alleen zitten de kinderen van jongs af voor of op alle mogelijke schermen, ook de scholen zijn ingestapt in de digitale technologie. Zowat van in de kleuterklas. Dit ondanks alle waarschuwingen die er komen vanuit de wetenschap over straling, bioritme, slaapgebrek, psychologische en sociale problemen, schermverslaving… Een Engels rapport erkent de bezorgdheden van ouders en leraren over de effecten van de sociale media en het gebruik van beeldschermen op de gezondheid van kinderen.

Maar over de negatieve invloed van beeldschermen op de gezondheid van de jonge generatie heerst er grote ontkenning. Nochtans is er veel recent onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek dat wijst op de risico’s ervan. ELIANT (Europese Alliantie van Initiatieven voor Toegepaste Antroposofie) stuurt een alarm uit en pleit nadrukkelijk voor een beter evenwicht tussen het aanleren van technologie én van sociale vaardigheden.
In Silicon Valley, dé bakermat van de technologie, kent men het gevaar en zijn er scholen zonder computers, maar met ‘mensgericht onderwijs’.

Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen
Een goede slaaphygiëne voor een goede slaap

Meer lezen:
Beeldscherm en oogproblemen
Zes tips tegen nek- en schouderpijn bij pc-gebruik
Sociale netwerken bedreigen mentale gezondheid jongeren