ABC Gezondheid

Olijfolie beschermt tegen slagaderverkalking

Olijfolie beschermt tegen slagaderverkalking Atherosclerose, de primaire oorzaak van hart- en vaatziekten, wordt gekenmerkt door een chronisch laaggradig ontstekingsproces van de vaatwanden, dat leidt tot atherothrombose. Dit is oorzaak van doorbloedingsstoornissen, hypertensie en overbelasting van het hart, tromboses en embolen. Atherosclerose tast niet alleen hart en grote slagaders aan, maar ook de kleinere bloedvaatjes, in benen en voeten, organen, én in de hersenen.
Met als gevolg hartinfarct, beroerte, dementie…

Het is bekend dat Mediterrane voeding grote waarde heeft voor cardiovasculaire preventie, omdat het sterk anti-inflammatoir is. Het blijkt zowel cardiovasculair risico als mortaliteit te verminderen. Vooral extra vierge olijfolie zou voor een flink deel verantwoordelijk zijn voor deze effecten.
Enkele recente studies onderzochten het waarom: de bioactieve fytomolecules (polyfenolen) die rijkelijk aanwezig zijn in ongeraffineerde olijfolie, oefenen een sterke antioxidatieve en anti-inflammatoire werking uit op de vaatwanden en beschermen het endotheel (binnenwand), waardoor atherosclerose weinig kans krijgt. Deze polyfenolen zijn overigens ook geconcentreerd beschikbaar als voedingssupplement.

Hoe je bloedvaten sterk houden?
Vasculaire dementie: Hoe risico beperken?

Meer lezen:
Olijfolie tegen auto-immuunziekten
Olijfolie voordeligst bij het verouderen
Olijfolie is onmisbaar in de keuken voor je gezondheid