ABC Gezondheid

Vitamine D-tekort gelinkt aan obesitas

Vitamine D-tekort gelinkt aan obesitas Vitamine D speelt een cruciale rol in talrijke lichaamsprocessen: skelet, immuniteit, en vele andere… Recenter werd de relatie met metabool syndroom, obesitas en cardiovasculaire gezondheid onderzocht.
Hieruit bleek er een omgekeerde relatie tussen de gemiddelde vitamine D-status en gewicht: hoe meer vitamine D-tekort, hoe meer obesitas, zowel bij (gezonde) kinderen als volwassenen, vooral bij vrouwen.

Een andere studie constateerde dat chronisch vitamine D-tekort geassocieerd is aan metabool syndroom en ‘viscerale’ vetopslag (buikvet). Metabool syndroom wordt gekenmerkt door overgewicht, met vetopslag tussen de buikorganen, hypertensie, diabetes en een verhoogd cardiovasculair risico. Vitamine D blijkt het verschil te maken tussen ‘gezonde’ en ‘ongezonde’ obesitas. En dit proces begint al op jonge leeftijd: het verschil is al aantoonbaar bij kinderen en adolescenten.
Dit toont nogmaals het belang van een effectieve vitamine D-suppletie buiten de zomermaanden. Enkel in zomer is er voldoende vitamine D-aanmaak via (onbedekte) huid. Op voorwaarde dat er geen sunscreens gebruikt worden…

Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?
Gezond vermageren, hoe doe je dat?

Meer lezen:
Minder vetweefsel met extra vitamine D
Minder televisie tegen overgewicht
Botpijn door vitamine D-gebrek