ABC Gezondheid

Partydrug tegen depressie?

Partydrug tegen depressie? In de VS werd een neusspray tegen depressie goedgekeurd. Lijkt interessant, maar het is eigenlijk een gerecycleerde oude ‘partydrug’: ‘Special K’ of ‘KitKat’. De K staat voor ketamine, oorspronkelijk een verdovingsmiddel uit de veeartsenij maar ook gebruikt in de operatiezaal voor heel korte verdovingen, ‘roesjes’.
Ketamine is een verdovende stof met het effect van een dissociatief tripmiddel. Hierdoor ervaart de gebruiker een scheiding van lichaam en geest, wat zorgt voor een zweverige roes, tot zelfs het gevoel zijn lichaam te verlaten of een bijna-dood-ervaring. Daarom wordt het ook gebruikt als partydrug. Of dit nuttige langetermijneffecten zal hebben bij depressieve mensen is zeer de vraag.

Gezonde voeding met veel vis en seafood is de beste bescherming tegen het ontwikkelen van depressie. Daarnaast zijn er voldoende betrouwbare, natuurlijke opties: Omega 3-suppletie, Sint-Janskruid en adaptogenen (Maca, Rhodiola, Ginseng, Ashwaganda,…) als ondersteuning. Maar uit recente studies blijkt vooral dat saffraan een zeer effectief, veilig en veelzijdig antidepressivum is, al aan lage doses.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Hoe gezonder eten?

Meer lezen:
Korter leven door ongezonde voeding
Verband tussen fastfood en depressie
Omega-3-vetzuur EPA is een antidepressivum