ABC Gezondheid

Saffraan helpt je hersenen

Saffraan helpt je hersenen Saffraan, Crocus sativus, is een oeroude specerij. Het handmatig oogsten van de stampers van de saffraancrocus is zeer arbeidsintensief, voor een lage opbrengst. Het was ooit een specerij voor de rijken…
Maar van oudsher werd saffraan ook beschouwd als een medicinale plant. En de effectiviteit ervan wordt bevestigd door recent onderzoek. En gelukkig is saffraan al actief bij een lage dosering, dus het blijft betaalbaar.

Uit een recente klinische studie blijkt dat saffraan een neerslachtige stemming zeer effectief kan verbeteren. En een overzichtsstudie bevestigt het effect van saffraan bij angst(stoornissen) en zelfs schizofrenie.
Uit een dierenstudie blijkt dat saffraan zeer effectief de stress-as (de HPA-as) kan reguleren. Bij stresstesten kreeg de helft van de ratten vooraf crocin, een van de componenten uit saffraan. Uit de resultaten bleek dat niet behandelde ratten PTDS (posttraumatische stress-stoornis) ontwikkelden, deze die vooraf crocin kregen helemaal niet. De onderzoekers besluiten dat crocin een beschermend effect heeft bij traumatische gebeurtenissen.

Stressbeheersing is een manier van denken
Hoe het risico op een depressie verkleinen?

Meer lezen:
Kruiden tegen angst
B-vitaminen tegen stress
In betere stemming met een multi