ABC Gezondheid

Kokosolie verbetert de antioxidantstatus

Kokosolie verbetert de antioxidantstatus ‘Virgin’ kokosolie bevat niet alleen gezonde vetten, maar ook polyfenolen (net als extra vierge olijfolie). Deze hebben diverse gezondheidseffecten, die in dierproeven uitgebreid onderzocht werden. Zo blijken deze polyfenolen (soort bioflavonoïden) niet alleen antioxidanten te zijn, zij stimuleren ook de productie van de lichaamseigen antioxidant-enzymen. Hierdoor bieden ze een meer dan dubbele bescherming tegen oxidatieve stress. En dit biedt voordelen op zeer diverse lichaamsprocessen.

De bescherming op cardiovasculair gebied is bekend. Geciteerd worden verbetering van het lipiden- en cholesterolprofiel, en vooral preventie van de zeer schadelijke ‘lipide-peroxidatie’ (het ontstaan van geoxideerde vetzuren door contact met zuurstof). Maar uit de dierenproeven blijkt ook een sterke protectie van lever en nieren tegen oxidatieve stress en toxische stoffen. Bijvoorbeeld tegen cadmium en andere schadelijke stoffen uit roken. Ook in de hersenen werd een hoger niveau van antioxidanten aangetoond.
Bovendien verbetert en beschermt kokosvet (en de aanwezige polyfenolen) het darmslijmvlies en de darmflora. Het beschermt eveneens tegen pathogene bacteriën, virussen en schimmels in het maagdarmstelsel. Met een verbetering van de immuniteit!

Hoe gezonder eten?
Ontgiftig jezelf met de juiste voeding

Meer lezen:
Vetzuren om te vermageren?
Korter leven door ongezonde voeding
Nieuwe voedingsdriehoek: een verbetering?