ABC Gezondheid

Paddenstoelen als immuniteitsbooster

Paddenstoelen als immuniteitsbooster Paddenstoelen zijn gezond: ze zijn voedzaam, bevatten veel eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten. Maar ze hebben nog meer in hun mars: ze zorgen ook voor een goede immuniteit, en dit via meerdere mechanismen.
Allereerst zijn het goede prebiotica: er zitten veel vezels in die een goede voedingsbasis vormen voor de darmflora, én ze stimuleren de groei van de goede darmbacteriën.

Maar vooral: ze bevatten betaglucanen. Dit zijn grote eiwitten, die vrijwel alleen in paddenstoelen voorkomen. In de darm worden deze opgenomen door de macrofagen (de eerstelijns-immuuncellen). Zo bereiken ze de lymfeknopen en het beenmerg, waar ze het immuunsysteem activeren. En dit gaat snel (+- 6 uur). Bovendien hebben paddenstoelen ook antivirale eigenschappen.
Paddenstoelen geven het immuunsysteem een veilige (en snelle) boost, en beschermen zo tegen infecties. Regelmatige consumptie heeft dus een beschermend effect.
Er zijn ook diverse paddenstoelenextracten beschikbaar, elk met hun specifieke indicaties, want alle soorten hebben licht verschillende eigenschappen.

Afweerverhogende voedingsstoffen
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Boost je weerstand met de juiste nutriënten
Paddenstoelen: rijke bron van antioxidanten
Verbeter darmflora en metabolisme met champignons