ABC Gezondheid

Zink beschermt tegen leverkanker

Zink beschermt tegen leverkanker Levercarcinomen zijn wereldwijd de derde doodsoorzaak door kanker.
Zink is een essentieel micronutriënt met goede antioxidant- en anti-inflammatoire eigenschappen. Het speelt een rol in honderden enzymatische reacties in het lichaam, het is onder andere zeer belangrijk voor de lever. Zinktekorten zijn dus niet goed voor de lever, en omgekeerd zullen chronische leverziekten het zinkmetabolisme verstoren. Dit is dan weer oorzaak van andere chronische ziekten, zoals diabetes (zink is onderdeel van insuline) en zelfs sarcopenie. Dit is het verlies van mager weefsel (spieren, organen) bij ouderen en is oorzaak van zwakte en overlijden. Zinkdeficiëntie blijkt een onafhankelijke voorspellende factor voor vroegtijdig overlijden, algemeen, én tengevolge van leverkanker.

Door de consumptie van teveel industriële producten bevat moderne voeding meestal te weinig zink. Zinksuppletie kan een belangrijke rol spelen, zowel bij leverziekten/-kanker als bij ouderen: sarcopenische patiënten.
Zink speelt namelijk een kritische rol bij leverregeneratie na schade en bij ziekteprocessen, en remt kankergroei, -progressie en metastasering via veelsoortige processen.

Voorkom leverkanker
Voorkom leverziekten met een gezonde eet- en leefstijl

Meer lezen:
Toepassingen van mariadistel
Korter leven door ongezonde voeding
Natuurlijke behandelmogelijkheden leverziekten