ABC Gezondheid

Mediterrane voeding + vitamine D beschermt senioren

Mediterrane voeding + vitamine D beschermt senioren Dat een gezonde voeding, volgens Mediterraan patroon, veel gezondheidsvoordelen heeft is al langer bekend. Het beschermt tegen chronische laaggradige ontsteking, dus tegen vele ziekten, onder andere cardiovasculaire ziekten en mortaliteit.
Maar uit nieuwe studies blijken er nog andere gezonde effecten. Zo blijkt de combinatie met extra vitamine D bijkomende voordelen te bieden. (deze toevoeging heeft allicht minder belang rond de Middellandse zee, maar is in onze streken absoluut noodzakelijk).

Bij het verouderen, veroudert ook het afweersysteem. Vooral de specifieke immuuncellen van het aangeboren immuunsysteem raken op. Het zijn vooral deze cellen die direct kunnen reageren bij een ‘nieuwe’ microbe. De oudere, meer ‘algemene’ cellen zijn veel minder effectief.
Uit een studie blijkt dat één jaar Mediterrane voeding + vitamine D het immuunsysteem kan ‘verjongen’, zodat het een betere bescherming kan bieden. Bovendien beschermt het tevens tegen osteoporose.
Nvdr. Bij vitamine D-suppletie hoort toevoeging van vitamine K2 (K7) om te zorgen dat calcium effectief in de botten terechtkomt, en niet in de vaatwanden!

Afweerverhogende voedingsstoffen
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Verzwakt afweersysteem
Paddenstoelen als immuniteitsbooster
Suikers verzwakken het immuunsysteem