ABC Gezondheid

Statines als ‘primaire preventie’ vaak onnodig

Statines als ‘primaire preventie’ vaak onnodig Het BCFI (Belgisch Farmacotherapeutisch Instituut) waarschuwt nogmaals dat statines veel te vaak voorgeschreven worden. Vaak ook onnodig in ‘primaire preventie’, dwz. zonder cardiovasculaire voorgeschiedenis.
Statines behoren tot de echte kaskrakers van de farmaceutische industrie en vormen een gigantische kost in de gezondheidszorg. Naast veel ongewenste neveneffecten, zijn er bovendien nog veel onzekerheden over hun nut! Desondanks blijkt uit de analyse dat een grote meerderheid van de 1,5 miljoen statinegebruikers in België dit als preventie tegen hartproblemen neemt. Slechts 12% gebruikt statines voor secundaire preventie, bijvoorbeeld na hartinfarct.

Het BCFI sluit zich aan bij de conclusies van het KCE (Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg) dat niet-medicamenteuze maatregelen primordiaal zijn als primaire cardiovasculaire preventie.
Dus: een goede eet- en leefstijl, gezonde, natuurlijke voeding (type Mediterrane voeding, met veel groenten), voldoende bewegen,… Bovendien zijn er natuurlijke middelen om cholesterol gezond binnen de perken te houden: knoflook, olijfolie en kokosolie, RYR (rodegistrijst), spirulina, policosanol,…

Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?

Meer lezen:
Hoe zinvol zijn statines nog?
Een appel per dag? Of een statine?
Zonder gezonde levensstijl geen gezond hart