ABC Gezondheid

IBS en lactose-intolerantie

IBS en lactose-intolerantie Prikkelbare darm (Irritable Bowel Syndrome), is een veel voorkomend ongemak vooral in onze Westerse wereld met zijn chronische overmaat aan stress en geïndustrialiseerde voeding. En dit zegt al veel over de oorzaken en mogelijke oplossingen: stress reduceren en gezonder eten. Al zijn er mogelijks wel individuele (genetische?) factoren, die bepalen wat je wel of niet verdraagt.

Eén van de factoren die een rol kan spelen bij prikkelbare darm is lactose-intolerantie: doordat de lactose niet netjes afgebroken en geabsorbeerd wordt in het begin van de dunne darm, komt ze terecht in de dikke darm. Daar zullen bacteriën de lactose al of niet afbreken, met darmgassen en/of diarree tot gevolg. Indien dit het geval is, kan uitgezocht worden of lactosevrije alternatieven (vooral plantaardige melkproducten) en/of suppletie van lactase-enzymen een oplossing bieden.
Sommige mensen verdragen toch beperkte hoeveelheden lactose, en gefermenteerde producten en kazen bevatten er alleszins minder, zodat ook dit soms een oplossing kan zijn.

Wat te doen bij lactose-intolerantie
Stress verergert darmproblemen

Meer lezen:
Darm minder prikkelbaar met munt
Onkruid tegen gevoelige darmen en IBS
Twintig procent heeft een prikkelbare darm!