ABC Gezondheid

Leverziekten: betere eet- en leefstijl, én supplementen

Leverziekten: betere eet- en leefstijl, én supplementen NAFLD (niet alcoholische vetlever) is een degeneratieziekte, gekenmerkt door vetinfiltratie in de lever. Dit veelvoorkomend probleem zou 25 % van de bevolking betreffen, en de helft van de mensen met diabetes en obesitas.
NAFLD kan evolueren naar ontsteking, fibrose (=verbindweefseling), en levercirrhose, waarbij de levercellen het laten afweten. Ook leverkanker en vervroegd overlijden behoren tot de risico’s. De ontwikkeling van NAFLD heeft vooral te maken met onze Westerse voeding. Een mogelijke behandeling is dan ook gebaseerd op een verbetering van de manier van eten.

Een recente studie analyseerde welke voedingscomponenten -verloren gegaan in de geïndustrialiseerde voedselindustrie- een hulp kunnen zijn bij preventie en behandeling van NAFLD.
De conclusies: volgende voedingscomponenten, toegediend als supplement over langere periodes, kunnen een positief effect hebben op NAFLD: mariadistel (silymarine), vitamine E, vitamine D, Omega 3-vetzuren, coenzym Q10, berberine en curcumine.
Samen met een betere eet- en leefstijl wel te verstaan!

Voorkom leverziekten met een gezonde eet- en leefstijl
Galondersteunende tips

Meer lezen:
De lever is een ‘workaholic’!
Ondersteun je lever met antioxidanten
Thee en koffie houden de lever gezond
Broccoli beschermt de lever