ABC Gezondheid

Goede darmflora beschermt tegen baarmoederhalskanker!

Goede darmflora beschermt tegen baarmoederhalskanker! Baarmoederhalskanker (cervixkanker) is de vierde meest voorkomende kanker bij de vrouw. Maar het is wel in de ontwikkelingslanden dat de meeste vrouwen eraan sterven: 85%.
(Nvdr. zowel hygiëne en voedingstoestand, als beschikbaarheid van goede geneeskundige verzorging zijn dus de meest bepalende factoren om te overleven, of overlijden. Behandeling is overigens medisch niet moeilijk.)
Het promotie-apparaat voor HPV-vaccins is gigantisch, ondanks risicovol én onbewezen effectiviteit.

Nieuw onderzoek toont aan dat er een veiligere optie is: preventie door een goed vaginaal microbioom. In gezond weefsel maken HPV-virussen weinig kans. Er blijkt namelijk een stevig verband tussen vaginale dysbiose, gedomineerd door niet-lactobacillen, en cervixkanker.
De beste preventie is dus: een goed microbioom. Dit kan bereikt worden door een gezonde microflora in de darm, vanwaar de kolonisatie met goede bacteriën zeer snel alle andere slijmvliezen bereikt, ook de vagina.
Dus: gezonde voeding, en regelmatige toevoer van Lactobacillen via voeding of suppletie. En natuurlijk: een goede (sexuele) hygiëne.

Hoe ontstaat kanker?
Hoe behandel je vaginose en vaginitis?

Meer lezen:
Vaginale infecties behandelen
Korter leven door ongezonde voeding
Supplementen tegen baarmoederhalskanker