ABC Gezondheid

Wees voorzichtig met antibiotica!

Wees voorzichtig met antibiotica! Een Nederlandse studie waarschuwt voor het risico voor hartproblemen door bepaalde antibiotica. Het gaat vooral over de groep van ‘macroliden’, zoals azitromycine (Zitromax) en erytromycine (Erytrocine). Deze hebben een breed werkingsspectrum tegen vele gram-positieve en gram-negatieve bacteriën, en worden vaak voorgeschreven voor luchtweginfecties en urineweginfecties.

De meest voorkomende ongewenste effecten zijn diarree (5%), buikpijn (3%), nausea (3%), en braken. Ook huid- en allergische reacties en gehoorverlies werden gemeld. Bij ouderen is er risico op de zeer hardnekkige Clostridium darminfecties, door aantasting van de darmflora, die zich op oudere leeftijd moeilijk herstelt.
Maar het gevaar waarvoor gewaarschuwd wordt zijn hartproblemen, inbegrepen hartfalen. Vooral opletten voor mensen met bestaande hartklachten, zoals hartritmestoornissen, bradycardie (trage hartslag), verlengd QT-interval (bekend van plotse dood bij jonge sporters), en magnesium- en kaliumdeficiënties. (kaliumtekort: bij gebruik van plaspillen, magnesiumtekorten zeer algemeen)
Vermijd dus het nemen van antibiotica, bescherm jezelf tegen winterkwalen, en denk zeker aan een goed probioticum!

Afweerverhogende voedingsstoffen
Hoe het gebruik van antibiotica vermijden?

Meer lezen:
Bereid je apotheekreserve voor op de winter
Blaasinfecties behandelen zonder antibiotica?
Optimaliseer je immuniteit tegen herfst en winter