ABC Gezondheid

Astma? Denk aan vitamine D!

Astma? Denk aan vitamine D! Astma is een chronische ontstekingsziekte die vaak al begint op kinderleeftijd. Meerdere factoren en oorzaken zijn hierbij betrokken. De medische behandeling berust meestal op het chronisch toedienen van inhalatiecortisonen en luchtwegdilatatoren (verwijders). Maar zelfs dit kan niet alle patiënten goed helpen, en de levenslange toediening van deze medicijnen heeft ook heel wat nadelen.

Enkele studies focussen op het belang van vitamine D. Een te laag vitamine D-niveau is zeer courant in noordelijke streken en bij strenge, godsdienstige kledingvoorschriften voor vrouwen. Dit verhoogt niet alleen het risico op astma, maar vermindert ook de longfunctie. Vitamine D-tekort blijkt ook het effect van de astma-medicatie te verminderen. Dit kan minstens deels verklaard worden door het krachtige ontstekingsremmende effect van vitamine D.

Bovendien blijkt voldoende vitamine D en/of zon, ook het risico op andere allergische ziekten te verminderen, van eczeem tot voedingsallergieën. Ook zeer belangrijk tijdens de zwangerschap, bij borstvoeding én extra vanaf de geboorte!

Hoe geraak je van astma af?
Maatregelen tegen allergie

Meer lezen:
Juist ademhalen bij astma
Waarom komt astma vaker voor?
Borstvoeding beschermt tegen astma